6 NEM szokványos módja, hogy elkerüld a megfázást és az influenzát!

Ismerd meg a Vitamin Bottle herbal teákat!
2017-01-30
Te ismered a gránátalma jótékony hatásait?
2017-02-15

6 NEM szokványos módja, hogy elkerüld a megfázást és az influenzát!

Vegyél egy kellemes, forró fürdőt, írj egy cikket, vagy tegyél bármit, amit szeretnél, ami enyhíti a napi stresszt és cserébe immunrendszered meghálálja!

A tél számos kellemes és vidám időtöltést hoz magával, mint korcsolyázás, átcsúszás a Balaton jegén, síelés és a követő forralt bor iszogatása barátokkal, vagy éppen csak egy csendes, meghitt üldögélés a kandalló melegében.

De sajnos van egy kellemetlen velejárója is a télnek, a megfázás és influenza. Számtalan szintetikus gyógyszer megvásárolható a torokfájás és orrfolyás csillapításának ígéretével, amelyek velejárói a fel sem sorolható mellékhatások. Ezen a télen, a betegség ízű gyógyszerek, álmosító tabletták szedése helyett próbáld ki az alábbi, természetes gyógymódokat, melyek mellékhatások nélkül elűzik tüneteidet és rövid idő alatt régi önmagad leszel!

1., Csökkentsd a stresszt!

Viccelődünk, hogy milyen hektikus, túlfeszített, elfoglalt napi életet élünk, anélkül, hogy felismernénk, hogy a krónikus stressz szigorúan csökkenti az életünk minőségét, károsítva minden szervünket, az immunrendszerünktől az emésztésünkig. A stressz direkt módon kötődik szervezetünk „küzdj vagy menekülj” válaszreakcióihoz, ha váratlan, veszélyes szituációba kerülünk, és érezzük az adrenalin felszökését, mely hivatott biztosítani a maximális energiák mozgósítását a veszélyes helyzet elhárítása érdekében, sajnos egyúttal lelassítja az egyéb alapvető szervezeti funkciókat. A folyamatos stressz és a „küzdj vagy menekülj” válaszreakciók ismétlődő megjelenése és következtében kialakuló biokémiai reakciók révén csökken a szervezet védekezőképessége a betegségek, mint megfázás, influenza iránt. Számtalan módja van a stressz oldásának, a választás a te kezedben van, akár enyhe sportmozgás, vagy egy forró fürdő, egy yoga órán való részvétel, vagy egyszerűen csak írd ki magadból a stressz okait, mind-mind segítenek szervezeted megnyugtatni és felkészíteni a betegségek védelmében!

2., Aludj többet!

Ha nem tartod csukva a szemed kellő ideig, jelentősen növeled a megfázás és influenza kockázatát, valamint megnyújtod a kilábalás időtartamát. Ha rendszeresen, átlagosan legalább 7 órát nem alszol egyhuzamban, megháromszorozod a betegségek kockázatát. Ennek oka, hogy alvás közben a szervezet regenerálódik, kijavítja funkcióit és biztosítja az összes szervezeti funkció hatékony működését, így, ha nem áll kellő idő rendelkezésre a regenerálódáshoz, bizton számíthatsz a szervezeti hibák, betegségek megjelenésére! Aludj rendszeresen 7-8 órát és, ha az időjárás romlik és nő a megfázás és influenza kockázata, vedd ezt prioritásnak!

3., Szedj D-vitamint!

Míg a hideg időjárás önmagában technikailag nem oka a megfázásnak, influenzának, mégis rengeteg ember fogékony a téli időszakban ezen megbetegedésekre, mivel az időjárás elősegíti a vírusok elszaporodását. Az immunvédelem hiányának egyik jelentős oka lehet a jelentősen lecsökkent D-vitamin szintje a szervezetünkben, mely elsősorban a napfény, napsugárzás hiányában alakul ki. A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, továbbá a benne található aktív antimikrobiális összetevők növelik a védelmet a vírusok, baktériumok ellen. A téli időszakban a magyar lakosság 90%-a szenved D-vitamin hiányban! Ha nem tudsz napi szinten minimum 10-15 percet a napfényben tartózkodni (És miért tudnál Magyarországon?), célszerű a D-vitamin-t pótolnod szervezetedben, melynek ajánlott napi mennyisége felnőttek esetében 2000-2500 NE. Segít megelőzni a megbetegedést, illetve, ha már megbetegedtél, gyorsítja gyógyulásod!

4., Próbáld ki az Eucalyptus illóolajat!

Sokan hisznek benne és imádják e gyógyító erejű illóolajat, mely segíti a szervezet méregtelenítését a káros toxinoktól, mikroorganizmusoktól, emellett kellemes illatán túl, tisztítja a légutakat, enyhíti az orrfolyás kellemetlen tüneteit. Használatának legegyszerűbb módja néhány csepp elhelyezése lefekvés előtt a párologtatóba, így egész éjjel élvezzük a gyógyító hatásait. Kellemes és hasznos lehet a tünetek enyhítése érdekében, 5-10 percig tartó inhalálás, melyhez egyszerűen forraljunk fel egy csésze vizet, keverjünk el benne 10-12 csepp illóolajat, fedjük le törölközővel arcunkat és inhaláljunk!

5., Mellőzd a cukrot, szénhidrátot!

Nem hagyod a sajttal teli tálat az asztalon, ha meg akarsz szabadulni az egerektől! Hasonlóan, ha szervezeted házigazdaként fogadja a vírusokat, baktériumokat a téli időszakban, jobb óvakodnod azon tényezőktől, melyek erősítik ezen organizmusok hatásait! A cukrok, szénhidrátok „odavágnak” a szervezet immunrendszerének, jelentősen gyengítve azt, ugyanakkor elősegítve a vírusok, baktériumok megerősödését, elterjedését a szervezetben. Más a helyzet a természetes, gyümölcsökben található fruktózzal, melyre szervezetünknek szüksége van az energiatermelés végett, ugyanakkor teljesen más módon hasznosul. Óvakodj a feldogozott élelmiszerektől, a finomított szénhidrátoktól, édességektől, melyek károsítják egészséged. Ne felejtsd, az étel lehet „gyógyszer” is!

6., Fogyassz Echinacea, Bíborkasvirág kivonatból készült terméket!

A Bíborkasvirág az 1950-es években megjelenő antibiotikumok elterjedését megelőzően a legkedveltebb gyógynövény volt a népi gyógyászatban és orvoslásban, melyet megelőzésre előszeretettel alkalmaztak. Az Echinacea hatékonyan erősíti az immunrendszer működését, valamint fájdalomcsillapító hatása is hasznos lehet a megfázást és influenzát kísérő fájdalmak enyhítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.